01 Arbozorg en organisatie van de arbeid
 >  Titel van de toolbox hier
Introductie

Op onze bouwplaatsen worden we blootgesteld aan diverse veiligheidsrisico’s. Deze risico’s willen we zoveel mogelijk in de voorbereiding voorkomen. Dit lukt niet altijd. Er kunnen zich situaties voordoen waarin je wordt blootgesteld aan risico’s waarvoor onvoldoende maatregelen zijn genomen. Om deze risico’s in kaart te brengen is de Laatste Minuut Risico Analyse (afgekort LMRA) bedacht. Na het volgen van deze toolbox heb je een beter beeld van waarom een LMRA belangrijk is, waar je de LMRA kunt vinden en hoe je de LMRA uitvoert.

Risico's > Wat is een LMRA en waarom doen we het?

Een LMRA is een korte beoordeling van de risico’s. Iedereen die aan het werk gaat voert de LMRA uit. Een LMRA duurt niet langer dan een minuut. De LMRA zorgt ervoor dat je hebt nagedacht over de veiligheidsrisico’s en of de juiste veiligheidsmaatregelen zijn genomen om veilig te werken. ​​​​​​​

Een LMRA voer je uit voordat je start. Dit doe je op de werkplek zelf. Een LMRA voer je meerdere keren per dag uit. Het kan namelijk zijn dat de omstandigheden zijn veranderd. Het is daarom belangrijk om na elke onderbreking van het werk (bijvoorbeeld een pauze), de LMRA opnieuw te doen. Zo zorg je ervoor dat je altijd veilig aan het werk kunt.

Maatregelen > Waar vind ik de LMRA?

De LMRA is te vinden in de Veilig voor Elkaar app.

  1. In het hoofdmenu klik je op LMRA
  2. Vervolgens selecteer je de locatie waar je aan het werk bent (een project of kantoor).
  3. Klik op ‘volgende’.
  4. Daarna selecteer je de knop ‘LMRA Veilig voor Elkaar’. Je kunt de LMRA invullen. 
  5. Vergeet na het invullen niet op Verstuur te klikken.

Hieronder zie je in foto’s deze stappen nogmaals uitgelegd.Tips > Hoe doe ik een LMRA?

De LMRA bestaat uit vier vragen die je met Ja of Nee beantwoordt (zie afbeelding hiernaast). Na het beantwoorden van de vragen klik je op ‘verstuur’.​​​​​​​

Het is de bedoeling dat je alle vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden. Mocht je een vraag met ‘nee’ hebben beantwoord dan dien je eerst maatregelen te (laten) nemen zodat je de vraag alsnog met ‘ja’ kunt beantwoorden. Informeer indien nodig de uitvoerder en neem gezamenlijk actie. Zodra je alle vier de vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, weet je dat je veilig je werk kunt starten.


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.