Leren van
01-03-2024 Incidenten met sparingen en vloerluiken

Alleen dit jaar al hebben er drie incidenten plaatsgevonden waarbij een werknemer zich verstapt in een sparing. Gelukkig valt de ernst van het letsel nog mee, maar het had ernstiger af kunnen lopen.  

​​​​​​​
Toelichting op de incidenten

Hieronder zijn de drie incidenten te zien in foto`s. Wat opvalt is dat het drie verschillende situaties zijn. Foto 1 is op een trap, foto 2 zijn kanaalplaten op de begane grond en foto 3 een breedplaatvloer op verdiepingsniveau.  

1. Ziekenhuis Rheden
2. OLVG ziekenhuis
3. De Mix Utrecht
Onderzoek en voorlopige oorzaken

Wat was de oorzaak van de incidenten?  

  1. Afdekplaat bewust door medewerker weggehaald om trap te voorzien van primacover. Medewerker had alleen niet in de gaten dat dit voor een sparing in de trap zou zorgen. Dit was namelijk nog bedekt door vloerbedekking.  

  2. Medewerker is begane grond vloerplaten aan het leggen en let daarbij niet goed op waar hij loopt en stapt in een net gelegde vloerplaat.  

  3. Afdekplaat was niet geborgd tegen verschuiven. Zo kon de medewerker de plaat per ongeluk verschuiven en in de sparing stappen. 

Maatregelen

De te nemen maatregelen zijn afhankelijk van de omvang van de sparing.  

  • Kleine sparingen (<1 m2) zoals vloerluiken, moeten worden afgedekt.  

  • Grotere sparingen (> 1 m2) zoals een liftschacht moeten worden voorzien van leuningwerk met dubbele leuningen en voorzien zijn van een kantplank. 


Bij kleine sparingen is het belangrijk dat de afdekplaat: 

  • Vast gezet is tegen verschuiven of onbedoeld oppakken, én 

  • Voldoende draagkrachtig is. 


Bij een bestaand vloerluik is het belangrijk vooraf te controleren of deze voldoende draagkrachtig is. 
Bij twijfel over de draagkracht, zoals bij cementvezelplaten die uit meerdere delen bestaan of plaatmateriaal in een vochtige ruimte, is het advies om een nieuwe afdekplaat aan te brengen. 


Tip: plaats een tijdelijke afdekking van gekleurde platen of een groot kruis voor een duidelijkere markering. Ook het aanbrengen van een symbool met ‘valgevaar’ is een goede extra markering. 

 


Communiceer de genomen maatregelen aan alle medewerkers, zodat iedereen ervan weet en de platen laat liggen.  

Spreek elkaar aan als het veiliger kan!

Neem de bovenstaande (spel)regels in acht om herhaling te voorkomen. Bespreek het met elkaar en gebruik de Veilig voor Elkaar-app om zowel veilige als onveilige situaties te melden. Op die manier maken we het veiliger voor elkaar en kunnen we van elkaar leren. Zo nemen we samen onze verantwoordelijkheid en zorgen we dat ieder van ons aan het einde van de dag weer veilig thuiskomt. 


Meer informatie 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem contact op met de veiligheidskundige in jouw regio.  

Mailen kan ook: veiligheid@vanwijnen.nl