Leren van
25-02-2022 Twee hoog potentieel ongevallen

Onderwerp:

Twee hoog potentieel ongevallen

Aan:

Directie, bedrijfsleiders, projectleiders, (hoofd)uitvoerders en projectvoorbereiders

Van:

Team Veiligheid Van Wijnen

Datum:

25 februari 2022

Referentie:

SA-220225


Recent hebben twee potentieel ernstige ongevallen plaatsgevonden. Een medewerker is van een dak gevallen en een hijslast is uit de kraan gevallen. In beide gevallen zijn gelukkig geen ernstige gewonden gevallen. Maar het had veel erger kunnen aflopen.



Toelichting ongevallen

Een medewerker is van een plat dak op 3 meter hoogte naar beneden gevallen. De medewerker was samen met een collega pannen aan het vervangen. De medewerker verstapt zich en valt van het dak. Er was geen leuningwerk en de medewerker was niet aangelijnd.

Op een ander project is een tussendorpel van een vliesgevel die op een pallet werd gehesen uit de kraan gevallen. De pallet was gestropt, maar is scheef gaan hangen. Daardoor kon de tussendorpel er tussenuit glijden waarbij de wind waarschijnlijk ook een rol heeft gespeeld.

Een ongevalsonderzoek wordt in beide gevallen uitgevoerd. De oorzaken zijn nu nog niet bekend. Wel staat vast dat in beide gevallen een verkeerde werkmethode is gehanteerd en dat in de voorbereiding onvoldoende maatregelen zijn getroffen om de risico’s te voorkomen.

Maatregelen

De maatregelen die volgen uit het ongevalsonderzoek zullen we zo snel als mogelijk communiceren. Algemene maatregelen die gelden bij het werken op hoogte en het aanslaan van lasten zijn:

Werken op hoogte

  1. Eerst moeten maatregelen worden getroffen bij de bron, ofwel het voorkomen dat we op hoogte werken. Dat is bij werken op hoogte vaak niet mogelijk. De daaropvolgende acceptabele maatregelen zijn het aanbrengen van een deugdelijke randbeveiliging rondom de dakrand of het uitvoeren van werkzaamheden op een veilige voorzieningen, zoals een steiger of hoogwerker.
  2. Als bovenstaande niet kan moet een duidelijke markeringen en/of afzetting worden aangebracht. Als men zich meer dan 4 meter van de dakrand bevindt, kan hiermee worden volstaan.
  3. Pas als deze maatregelen niet mogelijk zijn mogen persoonlijke valbeveiligingsmiddelen worden toegepast. Dan moet eerst gekozen worden voor gebiedsbegrenzing met een vaste lijn. Als dat niet mogelijk is, blijft alleen een valgordel met een lijn waarin een valdemper is opgenomen over.


Aanslaan van lasten

  1. Zorg er voor dat alleen getrainde en daarvoor opgeleide medewerkers hijslasten aanslaan.
  2. Als verschillende onderdelen tegelijk worden gehesen, zorg ervoor dat deze goed zijn geborgd en niet uit de hijs kunnen vallen.
  3. De kraanmachinist en degene die de last aanslaat dienen goed met elkaar te communiceren, dat wil zeggen: oog-/spreekcontact en één persoon ter plekke die communiceert met de machinist.
  4. Houdt rekening met de weersomstandigheden (wind) en vooral met windstoten.
  5. Controleer voor start van de werkzaamheden of het hijsgereedschap in goede staat verkeert.
  6. ​​​​​​​Tijdens de hijsbeweging mogen zich nooit mensen onder de last bevinden (zet het hijsgebied af).
Samen doen!

We willen leren! Het is daarom belangrijk scherp te zijn om deze situaties te herkennen en herhaling te voorkomen. Bereid de werkzaamheden goed voor en zorg dat veiligheidsrisico’s in de voorbereiding worden beheerst. Grijp in en spreek elkaar aan. Gebruik de SAMEN veilig app. Wij rekenen op jouw medewerking, zoals jouw collega’s op jou mogen rekenen. Samen veilig!

Als je vragen of opmerkingen hebt, neem contact op met de veiligheidskundige in je regio. Mailen kan ook naar: veiligheid@vanwijnen.nl